Per què val la pena tenir un domini propi?

Un domini és un conjunt de caràcters que identifiquen un lloc d’Internet accessible per un usuari. Alguns dels dominis més usuals són el com (per a empreses), edu (per a pàgines d’educació, escoles), org (per a organitzacions sense ànim de lucre), net (per a webs relacionades amb la xarxa), etc. Cada país posseeix un domini propi, com,. us (Estats Units d’Amèrica),. es (Espanya),. au (Austràlia). Hi ha també dominis que identifiquen comunitats lingüístiques com és el cas del. cat per a pàgines en català.

Per obtenir un domini podem optar per fer servir un servei gratuït o contractar un domini de pagament, és a dir, registrar-lo.

Pel que fa als dominis gratuïts, en realitat són subdominis, el domini principal és el del servidor gratuït, i el que en realitat t’ofereixen és un subdomini del mateix. El seu principal avantatge és que és gratuït i com a inconvenient hi ha que no són molt seriosos per empreses i entitats, i les URL que ens ofereixen resulten una mica llargues i difícils de recordar. El desavantatge dels dominis de pagament (registre de dominis propis) és que no sempre hi ha disponibles els que nosaltres volem, tenint de buscar alternatives. A més, cal pagar-los, és clar. Com avantatges principals trobem un nom fàcil de recordar (www.elteudomini.com) i per descomptat és molt més seriós a ulls dels nostres visitants (o clients).

Avui en dia, a més a més, en un moment en què milions de webs competeixen a la xarxa, cal tenir en compte el posicionament. Google i tots els cercadors donen més importància als llocs amb domini propi i un hosting independents que aquells que opten per un subdomini gratuït, Google et prendrà més seriosament i et posicionarà millor. Si et gastes uns euros en registrar el teu domini Google entén que vas seriosament i creurà que la teva web mereix ser visitada.

Però, alhora de triar un domini sorgeixen altres qüestions. Hi ha molts tipus de dominis per registrar. Els més freqüents i que tots coneixem són els  .com que són accessibles per a tots els públics, és a dir, qualsevol persona pot registrar-los.

Malgrat això hi ha certs dominis pels quals necessitem demostrar que complim alguns requisits imprescindibles per poder fer el registre (. es. cat ….) tot i que actualment això s’ha flexibilitzat una mica.

Per registrar un domini primer hem d’assegurar-nos que aquest està lliure (que ningú ho té ja registrat). Això es pot consultar fàcilment visitant la nostra secció de dominis i escrivint el nom que vols com si anessis a fer la compra. Et dirà si està o no registrat.

Si no està lliure busca una alternativa, un nom similar, o col·loca-la paraula web al principi o al final si t’agrada com queda. O intenta-ho amb una altra extensió (encara que recomano. com o. info). Si està lliure compra-abans que t’ho prenguin. El preu es d’uns 18 euros a l’any.

Finalment comentar que un cop tens el hosting per un costat i el domini de l’altra, cal relacionar-los perquè a l’escriure el domini aparegui el que tens al hosting. Si compres el domini i el hosting a la mateixa empresa, aquesta s’encarregui de tot sense cobrar res i t’estalvies feina i maldecaps.